Pre-camp helg!

Pre-camp helg!

Hej!
I helgen (den 21-22 maj) var det pre-camp i Sigtuna för utbytesstudenter som ska åka till USA i höst! Vi var 7 studenter plus 4 ledare varav en ledare var en tidigare utbytesstudent. Vi hade sjukt kul och mysigt men tänkte berätta lite mer i detalj om allt vi gjorde! (Det är såklart inte bara 7 svenskar som ska åka till USA med AFS till hösten, utan detta var ett extra insatt pre-camp pga att ingen av oss kunde komma på den riktiga, jag tillexempel är ju i Florida då hehe)

Här är en väldigt vacker bild på 7 väldigt förvirrade studenter som inte riktigt visste vilken pose vi alla skulle göra(plus ledare Olivia och Bianca i mitten)


LÖRDAG: Mellan 13.00 och 13.30 var det samling på sigtuna folkhögskola, så jag och pappa började köra redan vid 12! När jag kom fram och pappa åkte hade det bara kommit två andra studenter så vi stod och pratade ett tag medans vi väntade på de andra. Sen började ”utbildningen” och det var verkligen som lektioner hela helgen, men med mer diskussioner och fysiska övningar!

Första ”lektionen” var introduktion, såklart introducerade alla sig då + ledare, sen var det genomgång av vad helgen mest skulle handla om, genomgång av regler och så berättade lägerledarna om deras tidigare erfarenheter!
Efter det började vi med teambuilding, vi körde ”speed-dating” där vi fick frågor att diskutera på ca 2 minuter, detta var väldigt kul men ganska stressigt haha!

Sen hade vi en snabb fika där vi fortsatte prata med varandra och lära känna varandra och efter det var det dax för del 2 vilket var: Vem är jag? Då skulle vi reflektera över vilka vi var och hur vi har blivit så osv. Under den övningen fick vi t.ex. rita en karta över våra två senaste år och även visa en personlig sak vi hade med oss (jag hade en Harry Potter bok). Efter den delen var det paus för att sen vara ännu ett långt pass med del 3: Vad är kultur? Under den delen pratade vi väldigt mycket och hade väldigt många olika övningar men t.ex. gick vi igenom AFS infamous isberg, som ni säkert kommer höra med om här på bloggen hahaha, men vi diskuterade även skillnader på kulturer i länder och skillnaden mellan stereotyp och generalisering.
Sen var det middag med ännu mer lära-känna-varandra snack och efter det en kort reflektion även dagen och efter det en kvällsaktivitet!

Kvällsaktiviteten blev diskussion om kultur men lägerledaren Bianca visade även bilder från hennes utbytesår i Kalifornien 2013-2014! Sen gick vi alla ner för att sova men efter ca 20 minuter kom tre av ledarna (Bianca, Olivia och Lenka) och frågade om vi ville ta en promenad till Sigtuna centrum innan vi sov och det ville vi såklart! Det var helt underbart vackert, både stan och vattnet. Sen gick vi och sov.


SÖNDAG: Vi vaknade 8 för att hinna äta frukost (eller ja, det var en överdrift, de flesta kom upp till frukosten vid 8.40 haha) och då var det snabba ryck för att vi skulle hinna äta frukost och plocka ihop våra saker innan kl. 9.00 då lektion 1 för dagen började!
Dag 2 handlade mer om själva året utomlands så del 1 var: Året utomlands, och där skulle vi både i små grupper och hela gruppen få olika påståenden eller situationer och så skulle man se hur man ställde sig till dessa situationer och hur man själv skulle resonera ifall det hände en själv. Det här var nog en av mina favorit delar av helgen då jag fick svar på mycket olika frågor! Efter det var det fika mellan 10.30-11.00 och därefter började del 2: Att befinna sig i en annan kultur. Här gjorde vi olika typ rollspel för att tydligt se att hur en sak uppfattas i en kultur, uppfattas helt annorlunda i en annan kultur. Det var också väldigt intressant och ledde till många roliga diskussioner! Där fick vi även reflektera lite över våra förväntningar och värdfamiljens förväntningar på året.
Efter det var det lunch och sen kom föräldrarna! Då hade vi en ganska lång gemensam genomgång där t.ex. de kända isberget kom upp igen hahah (får verkligen berätta om det i ett annat inlägg) och även saker som regler och resor under året togs upp. Sen hade vi paus och efter det en till, kortare genomgång tillsammans med föräldrarna tills det blev fika och efter det separerades vi igen och vi studenter hade en ”fråga tidigare utbytesstudenter panel”! (även fast vi hade bombarderat Bianca med frågor hela helgen) medans föräldrarna fick prata med en vuxen som dels hade varit värdfamilj här i Sverige men också hade skickat sina barn på utbytesår! Sen hade vi en kort gemensam samling igen med panel så vi studenter fick fråga mamman och föräldrarna fick fråga de tidigare studenterna.
Efter det gick vi studenter iväg igen och hade en kort utvärdering över helgen och se var det dags att säga hejdå till alla 🙁

Helgen har iallafall varit superbra och tycker AFS har organiserat detta helt perfekt! Det ända tråkiga var att det bara var en person som hade samma ankomstflygplats som jag och han hade redan fått värdfamilj och skulle åka extra tidigt så känner fortfarande ingen som jag kommer möta på arlanda i augusti.

Men nu är det här inlägget redan jättelångt så ska inte dra ut på det mer än att igen säga att det var en super rolig och lärorik helg!

Kram, Moa

ps, om du är blivande utbytesstudent med AFS och ska på det här lägret, ha med något tjockare än ett ligunderlag att sova på!

pps, eftersom jag skriver detta måndagen den 23 maj, måste jag inflika grattis mami! puss

One thought on “Pre-camp helg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *